Kurkuma
Już od bardzo dawna znane są lecznicze właściwości kurkumy, takie jak: działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne, oczyszczające, diuretyczne, hepatoprotekcyjne, tonizujące i antymutagenne. Dlatego stosuje się ją w leczeniu wielu chorób: kataru, ospy wietrznej, kolki, schorzeń wątroby, czerwonki, niestrawności, zapaleń stawów, przeziębieniach czy schorzeniach dróg moczo-pędnych, jest też dobrym źródłem żelaza. Za wszystkie terepeutyczne właściwości przyprawy odpowiada kurkumina.
Imbir
z przeziębieniem, bólami miesiączkowymi czy mdłościami. Do tego należy dodać szereg innych zalet takich jak: ułatwienie trawienia, czy poprawa krążenia krwi. Stosuje się go często w formie naparów i dodatków do herbat. Będzie idealną przyprawą do ciężkich potraw.
Curry
Cynamon
Ziele angielskie
Próbując ziela angielskiego mamy wrażenie, że kosztujemy kilku przypraw na raz. W Anglii nazywane jest ono "all spice", co oznacza właśnie "wszystkie przyprawy". Ze względu na zawartość eugenolu przyprawa ta poprawia trawienie i działa wiatropędnie (ten składnik mają także goździki). Może działać także przeciwgrzybiczo oraz przeciwwymiotnie. Stosowany może być również w leczeniu zmian skórnych i trądziku(przemywanie skóry naparem-należy jednak pamiętać o możliwości wystąpienia uczulenia). Łagodzi także: bóle menstruacyjne, suchy dokuczliwy kaszel i ból gardła.
Przyprawa ta jest niezalecana w czasie ciąży i karmienia piersią
Baej


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz