środa, 27 kwietnia 2016

Przyprawy na zdrowie!

Są w naszej kuchni, używamy ich praktycznie do każdej potrawy, często boimy się próbować nowych. Przyprawy, najczęściej używane są w celu wzbogacenia smaku. Każdy ma na pewno w swojej kuchni ulubione ich rodzaje. Czy zdajemy sobie jednak sprawę jakie inne właściwości oprócz ulepszenia smaku dań mają te dodatki? W poniższym artykule przybliżymy wam kilka z nich.

Kurkuma
Już od bardzo dawna znane są lecznicze właściwości kurkumy, takie jak: działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne, oczyszczające, diuretyczne, hepatoprotekcyjne, tonizujące i antymutagenne. Dlatego stosuje się ją w leczeniu wielu chorób: kataru, ospy wietrznej, kolki, schorzeń wątroby, czerwonki, niestrawności, zapaleń stawów, przeziębieniach czy schorzeniach dróg moczo-pędnych, jest też dobrym źródłem żelaza. Za wszystkie terepeutyczne właściwości przyprawy odpowiada kurkumina.


Imbir
Jest to podstawowa przyprawa w kuchni azjatyckiej. Imbir działa przede wszystkim skutecznie w walce 
z przeziębieniem, bólami miesiączkowymi czy mdłościami. Do tego należy dodać szereg innych zalet takich jak: ułatwienie trawienia, czy poprawa krążenia krwi. Stosuje się go często w formie naparów i dodatków do herbat. Będzie idealną przyprawą do ciężkich potraw.



Curry
Uważana za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Jakie niesie korzyści? Otóż pomaga w walce z nowotworami, chroni serce, oraz wspomaga trawienie co wiąże się z poprawą metabolizmu. Curry to przyprawa złożona. Najczęściej w jej skład wchodzi: kurkuma, imbir, cynamon, kumin, kolendra, chilli i pieprz. Dzięki takiemu zestawieniu, będzie idealnym dodatkiem do potraw, nie tylko ze względu na znakomity smak.


Cynamon
Każdy z nas zna na pewno charakterystyczny aromat tej przyprawy. Oprócz wspaniałego zapachu, posiada ona jednak szereg leczniczych właściwości. Jest źródłem błonnika, żelaza, manganu i wapnia. Skład cynamonu sprawia, że jest on świetną przyprawą w walce z wolnymi rodnikami, stymulujących procesy starzenia się komórek, powstawania chorób krążenia i powstawaniu nowotworów. Wykazuje on również działanie antyalergiczne, antygrzybiczne i antybakteryjne. Może okazać się też skuteczny w walce z przeziębieniami ze względu na jego rozgrzewające działanie.


Ziele angielskie
Próbując ziela angielskiego mamy wrażenie, że kosztujemy kilku przypraw na raz. W Anglii nazywane jest ono "all spice", co oznacza właśnie "wszystkie przyprawy". Ze względu na zawartość eugenolu przyprawa ta poprawia trawienie i działa wiatropędnie (ten składnik mają także goździki). Może działać także przeciwgrzybiczo oraz przeciwwymiotnie. Stosowany może być również w leczeniu zmian skórnych i trądziku(przemywanie skóry naparem-należy jednak pamiętać o możliwości wystąpienia uczulenia). Łagodzi także: bóle menstruacyjne, suchy dokuczliwy kaszel i ból gardła. 
Przyprawa ta jest niezalecana w czasie ciąży i karmienia piersią


Baej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz